The Hundred Dresses II Solutions and Summary

The Hundred Dresses Part 2 starts from where the ‘The Hundred Dresses’ Part 1 ends. As you might have read the part 1 and would be knowing that The Polish Girl Wanda Petronski was teased for her saying again and again that she had hundred dresses. Peggy and Maddy are the main teasing agents. below is given a summary of the The Hundred Dresses Part 2.

Contents hide
2 NCERT Solutions for Class 10 English The Hundred Dresses – 2

The Hundred Dresses part 2 Summary

The teacher Ms Mason received from Wanda’s father. Through the letter she comes to know that Wanda and her whole family was moving to a big city and the reason cited were heart touching- they were moving there where nobody would tease Wanda for her funny name as well her appearance.

Ms Mason asked the class to keep silent and then tells the matter the letter contained. Ms Mason tried in her own way to bring to the notice of the students the seriousness of the issue of teasing somebody just because of having a not-so-common name.
Maddie was the most affected with the news contained in the letter, A guilt filled her soul. She was not able to concentrate on her studies after knowing the facts. She wanted to meet Wanda in person to tell her stand that she never meant to hurt her feelings. After the school was over Maddie and Peggy both went to the residence of Wanda at Boggins Height to meet her but it was too late as they had already left for their new destination.

Both Peggy and Maddie wrote a friendly letter. They wrote to inform Wanda that she had won the contest and how did she like her new school. They had mentioned over the envelop to forward to the right address. It was an attempt to make a contact with Wanda. They did not receive any response and also did not get the letter back and it meant that the letter might have reached the right address.

The story tells that how guilty Maddie felt. She could not sleep and spent nights in tears. She dreamt she and Peggy saving girls from being bullied or teased as if to atone for their misbehaviour toward Wanda. She really badly wanted at least one chance to meet her so that she could tell and clarify that she really did not want to hurt her or tease her. She wanted to explain the reasons or whatever she could do to make up for the pain Wanda had to bear she was made fun of her rhetoric about her hundred dresses.

On the eve of Christmas Miss Massion received another letter from Wanda. Wada had written that she did not need those hundred dresses as she had new hundred dresses in her new house hence those should be gifted to the girls. She was generous in mentioning especially blue one for Maddie and green one for Peggy. Peggy and Maddie took their pieces of drwan dresses and returned to their homes.
Maddie took no time to pin the drawing at the torn places in the pink flowered wall paper in her bed room. The room became full of lights and colours. She gazed for a long time at the picture and was amazed to find that the face in the drawing was resembled her own face. It seems that she understood the reason behind asking blue to be taken by Maddie. She ran to Peggy’s house to see her drawing also. Peggy had still the drawing lying on her bed with face down. Peggy took to see the face and was surprised to see the face resembling her own face. The tears were rolling down Maddie’s cheeks. Peggy said that she was not angry with them and Wanda really liked them. These words again brought tears in Maddi’s eyes.

The story ends drawing all admiration, affection and appreciation for Wanda as she was so generous and forgiving that she drew special drawings for the main teasers – Peggy and Maddie. The readers get a lesson not to hurt the feelings of others. Hurting someone for no justifiable reasons fills us with so much of guilt that may last lifelong unless you are forgiven by the target of your misbehaviour. At the same time, the story urges us to have a forgiving nature toward your friends and be generous to sensitise and win the heart of others.

NCERT Solutions for Class 10 English The Hundred Dresses – 2

1.What did Mr Petronski’s letter say?

Ans: Mr Pertronski’s letter said that Wanda would not come to school anymore as they were shifting to another city. He also said that there, nobody would ask them why they had funny names because there were plenty of funny names in the city.


2. Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset?

Ans: Yes, Miss Mason was unhappy and upset as she was disturbed by the ill treatment to Wanda by the students of her class. She didn’t approve of the humiliation of a child just because of her name, dresses and house.


3. How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?

Ans: After listening to the note from Wanda’s father, Maddie had a very sick and guilty feeling in the bottom of her stomach. She could not concentrate when she tried to prepare her lessons. She had not enjoyed listening to Peggy ask Wanda how many dresses she had in her closet.


4. What does Maddie want to do?

Ans: Maddie wanted to tell Wanda that she didn’t want to hurt her feelings.


1. What excuses does Peggy think up for her behaviour? Why?

Ans: Peggy thought that she was satisfied that she never called Wanda a foreigner or made fun of her name. She also said that she never thought Wanda had even the sense to know that they were making fun of her. She realised her mistake of thinking that Wanda was not bright enough to understand her insult.


2. What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?

Ans: Maddie is feeling bad about Wanda and herself. She is feeling very sad for not even getting a chance to say sorry to Wanda.


3. Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress?

Ans: Wanda’s blue dress was old, faded but used to be neat and clean. Similarly, her house was small and makeshift but clean. Therefore, it reminded Maddie of Wanda’s blue dress


4. What does Maddie think hard about? What important decision does she come to?

Ans: Wanda thinks about not letting injustice happen to anyone. She makes vow that she would protest if anybody misbehaves with anybody. She won’t be a mute spectator the way she did earlier. In a way the episode of Wanda’s family leaving that city works as major change agent for Maddie’s personality.


1. What did the girls write to Wanda?

Ans: The girls wrote a friendly letter to Wanda telling her that she had won the contest. They also wrote how pretty her drawings were. They asked her if she liked the place where she was living and if she liked her new teacher. They wanted to say that they were sorry. However, they ended up with just writing a friendly letter. They signed it with lots of X’s for love.


2.Did they get a reply? Who was more anxious for a reply, Peggy or Maddie? How do you know?

Ans: No, they did not get a reply. Maddie was more anxious for a reply as she thought a lot about it. She would put herself to sleep making speeches about Wanda and defending her from great crowds of girls who were trying to tease her. Before Wanda could press her lips together in a tight line, which she did before answering, Maddie would cry out and ask everybody to stop and then, everybody would feel ashamed the way she felt. Peggy, on the other hand, had begun to forget about the whole affair. This shows that Maddie was more anxious for a reply than Peggy.


3. How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her?

Ans: The girls came to know that Wanda liked them even though they had teased her as she had asked Miss Mason to give the green dress with red trimming to Peggy and the blue one to Maddie. Later when Maddie looked at the drawing very carefully, she realized that the dress had a face and a head, which looked like her own self. The head and face in the drawing given to Peggy looked just like Peggy. That is why the girls knew that Wanda liked them even though they had teased her.


1. Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?

Ans: Wanda family moved to different city because of her father felt bad about the bad behaviour of girls towards Wanda.


2. Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right?

Ans: Yes, Maddie was right when she thought that her silence was as bad as Peggy’s teasing because her silence encouraged Peggy to tease her. A person who sees something wrong happening in front of him/her is as much an offender as the person committing the offence. Maddie was too afraid to say anything because she did not want to lose Peggy’s friendship. Also, she was poor herself, so she feared that everybody would make fun of her too.


3. Peggy says, “I never thought she had the sense to know we were making fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!” What led Peggy to believe that Wanda was dumb? Did she change her opinion later?

Ans: Peggy believed that Wanda was dumb as she could not understand why Wanda said she had a hundred dresses, even when everybody knew that she was poor. She knew everybody was laughing at her. Even then, she kept giving the same answer. She even described the dresses she said she had. That is why Peggy thought Wanda was dumb. She changed her opinion later when she saw the hundred dresses Wanda had talked about. She saw the drawings and was highly impressed by their beauty. She realized that Wanda was a very good artist.


4. What important decision did Maddie make? Why did she have to think hard to do so?

Ans: The important decision that Maddie made was that she would never stand by and say nothing again. If she ever heard anybody picking on someone because they were funny-looking or because they had strange names, she would speak up. She did not even mind losing Peggy’s friendship over it. She knew she could not make things right with Wanda. However, she had decided that in the future, she would never make anybody else unhappy again.

She was unhappy that she could not find Wanda at her home. She could not sleep that night. She thought about Wanda, her faded blue dress, and the little house she lived in. She also thought about the hundred glowing pictures, which were all lined up in the classroom. She was feeling guilty of not having said anything when everybody else was teasing Wanda. It was her guilt that made her think very hard and arrive at the important decision.


5. Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses? Why are they surprised?

Ans: Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of dresses because they made fun of her hundred dresses. They believe her to be a liar. They were surprised because they always made fun of here dresses and insulted her, but she had gifted them with those beautiful designs.


6. Do you think Wanda really thought the girls were teasing her? Why or why not?

Ans: Yes, Wanda knew that girls were teasing her She would have known that the children intended to make fun of her poverty, and would have laughed at her whatever she might have said. This could have been the reason for her exaggerating everything whenever she answered their questions.


Thinking about the Language
I. Here are thirty adjectives describing human qualities. Discuss them with your partner and put them in the two-word webs (given below) according to whether you think they show positive or negative qualities. You can consult a dictionary if you are not sure of the meanings of some of the words. You may also add to the list the positive or negative ‘pair’ of given words.

kind, sarcastic, courteous, arrogant, insipid, timid, placid, cruel, haughty, proud, zealous, intrepid, sensitive, compassionate, introverted, stolid, cheerful, contented, thoughtless, vain, friendly, unforgiving, fashionable, generous, talented, lonely, determined, creative, miserable, complacent.



Answer



What adjectives can we use to describe Peggy, Wanda and Maddie? You can choose adjectives from the list above. You can also add some of your own. 

1. Peggy ____________________________________________________________
2. Wanda ___________________________________________________________
3. Maddie __________________________________________________________

Answer 

1. Peggy: sarcastic, cheerful, contented
2. Wanda: kind, timid, introverted, generous, talented, lonely, creative
3. Maddie: kind, timid, sensitive, miserable

III.
1.Find the sentences in the story with the following phrasal verbs.

lined upthought uptook offstood by


Answer 

(i) lined up – And she thought of the glowing picture those hundred dresses made − all lined up in the classroom.
(ii) thought up – Peggy, who had thought up this game, and Maddie, her inseparable friend, were always the last to leave.
(iii) took off − Miss Mason took off her glasses, blew on them and wiped them on her soft white handkerchief.
(iv) stood by − She had stood by silently, and that was just as bad as what Peggy had done.



IV. Colours are used to describe feelings, moods and emotions. Match the following ‘colour expressions’ with a suggested paraphrase.
(i)the Monday morning bluesfeel embarrassed / angry / ashamed
(ii)go red in the facefeel very sick, as if about to vomit
(iii)look greensadness or depression after a weekend of fun
(iv)the red carpetthe sign or permission to begin an action
(v)blue-bloodeda sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
(vi)green beltin an unlawful act; while doing something wrong
(vii)blackguarda photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(viii)grey arealand around a town or city where construction is prohibited by law
(ix)white flagan area of a subject or a situation where matters are not very clear
(x)blueprinta dishonest person with no sense of right or wrong
(xi)red-handeda special welcome
(xii)the green lightof noble birth or from a royal family


Answer

(i)the Monday morning bluessadness or depression after a weekend of fun
(ii)go red in the facefeel embarrassed/angry/ashamed
(iii)look greenfeel very sick, as if about to vomit
(iv)the red carpeta special welcome
(v)blue-bloodedof noble birth or from a royal family
(vi)green beltland around a town or city where construction is prohibited by law
(vii)blackguarda dishonest person with no sense of right or wrong
(viii)grey areaan area of a subject or a situation where matters are not very clear
(ix)white flaga sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
(x)blueprinta photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(xi)red-handedin an unlawful act; while doing something wrong
(xii)the green lightthe sign or permission to begin an action

This Post Has One Comment

  1. Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

Leave a Reply